Analizy obszarów zainteresowań klientów ukazały zwrot w stronę suplementów kolagenowych, które powoli stają się nowym trendem zdrowotnym. Według informacji Nutrition Business Journal za 2018 rok sprzedaż preparatów kolagenowych wzrosła o 7,2% w porównaniu z poprzednim rokiem.
Czym więc jest kolagen, jakie spełnia zadania i skąd jest pozyskiwany?
Kolagen to najbardziej rozpowszechniony rodzaj białka w ludzkim organizmie. Na obecnym etapie wiedzy naukowcy wyodrębnili 8 typów kolagenu występujących w naszym ciele i określili ich funkcje, ale wyodrębnili również jeszcze 12 rodzajów, nad którymi wciąż trwają badania (https://pl.wikipedia.org/wiki/Kolagen).
W dużym skrócie kolagen to główny składnik, który buduje wiele tkanek naszego organizmu. Jest zatem jest niezbędny do utrzymania struktury i elastyczności: skóry, tkanki mięśniowej, naczyń krwionośnych, tkanki łącznej kości, ścięgien, wyściółki przewodu pokarmowego itp.
W procesie ontogenezy, jakość i ilość kolagenu w organizmie ulega zmianom w wyniku procesów anabolicznych i katabolicznych. Każdy z nas z czasem zauważy ich pewne oznaki: zmarszczki, mniejsza elastyczności skóry, a także ból w obrębie stawów i osłabienie ich struktury, wolniejsza regeneracja mięśni.
Kolagen od wielu lat znajduje szerokie zastosowanie w medycynie, przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym i spożywczym również przy produkcji odżywek i suplementów diety.
Producenci z branży suplemenciarskiej (mimo jego relatywnie wysokiej ceny) od dawna doceniają wysoką biodostępność zhydrolizowanego kolagenu, łatwą przyswajalność i dużą dynamikę wchłaniania przez organizm. Jest więc w śród wielu ofert podstawową pozycją w kategorii "stawy i więzadła". Coraz częściej również domieszki kolagenu wzbogacają składy popularnych białek.
Warto w tym miejscu wspomnieć, że wchłanialność kolagenu warunkowana jest przez odpowiednią podaż witaminy C, więc jest to składnik, o którym nie można zapominać lub ograniczać.
Do produkcji kolagenu wykorzystuje się bogate jego źródła: skóry, ścięgna, części kości zwierzęcych. Podstawowe typy to kolagen wołowy, wieprzowy, drobiowy oraz (wyjątkowy) kolagen rybi. Pozyskiwany z ryb (szczególnie z gatunków oceanicznych) posiada najmniejsze cząsteczki co poprawia jeszcze i tak już wysoką jego biodostępność.
Czy warto więc go suplementować? Z pewnością warto choć zależy to od kilku czynników, z których najważniejszy to zdrowy rozsądek. Na pewno warto również o nim pamiętać i mieć chociaż podstawowe wiadomości.