Produkt dnia
SCITEC 100% Whey Protein Professional 2350 g
SCITEC 100% Whey Protein Professional 2350 g

187,00 zł

Cena regularna: 264,53 zł

Najniższa cena: 264,53 zł
Protein 80 PLUS 500 g WEIDER
Protein 80 PLUS 500 g WEIDER

127,00 zł

X-Treme Energy Bar 65 g INKOSPOR
X-Treme Energy Bar 65 g INKOSPOR

8,73 zł

Cena regularna: 9,70 zł

Najniższa cena: 8,17 zł
Energy Bar X-Treme 24x 65 g INKOSPOR
Energy Bar X-Treme 24x 65 g INKOSPOR

188,57 zł

Cena regularna: 209,52 zł

Najniższa cena: 192,00 zł
szt.
Pure Creatine 600 g WEIDER
Pure Creatine 600 g WEIDER

172,00 zł

szt.
Fruity Isolate 908 g WEIDER
Fruity Isolate 908 g WEIDER

224,76 zł

Premium EAA Zero 325 g
Premium EAA Zero 325 g

95,00 zł

Creakong CX8 249g PVL Mutant
Creakong CX8 249g PVL Mutant

114,73 zł

szt.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Kolagen - warto czy nie warto

Analizy obszarów zainteresowań klientów ukazały zwrot w stronę suplementów kolagenowych, które powoli stają się nowym trendem zdrowotnym. Według informacji Nutrition Business Journal za 2018 rok sprzedaż preparatów kolagenowych  wzrosła o 7,2% w porównaniu z poprzednim rokiem. 

Czym więc jest kolagen, jakie spełnia zadania i skąd jest pozyskiwany?

Kolagen to najbardziej rozpowszechniony rodzaj białka w ludzkim organizmie. Na obecnym etapie wiedzy naukowcy wyodrębnili 8 typów kolagenu występujących w naszym ciele i określili ich funkcje, ale wyodrębnili również jeszcze 12 rodzajów, nad którymi wciąż trwają badania (https://pl.wikipedia.org/wiki/Kolagen).

W dużym skrócie kolagen to główny składnik, który buduje wiele tkanek naszego organizmu. Jest zatem jest niezbędny do utrzymania struktury i elastyczności: skóry, tkanki mięśniowej, naczyń krwionośnych, tkanki łącznej kości, ścięgien, wyściółki przewodu pokarmowego itp.

W procesie ontogenezy, jakość i ilość kolagenu w organizmie ulega zmianom w wyniku procesów anabolicznych i katabolicznych. Każdy z nas z czasem zauważy ich pewne oznaki: zmarszczki, mniejsza elastyczności skóry, a także ból w obrębie stawów i osłabienie ich struktury, wolniejsza regeneracja mięśni.

Kolagen od wielu lat znajduje szerokie zastosowanie w medycynie, przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym i spożywczym również przy produkcji odżywek i suplementów diety.

Producenci z branży suplemenciarskiej (mimo jego relatywnie wysokiej ceny) od dawna doceniają wysoką biodostępność zhydrolizowanego kolagenu, łatwą przyswajalność i dużą dynamikę wchłaniania przez organizm. Jest więc w śród wielu ofert podstawową pozycją w kategorii "stawy i więzadła". Coraz częściej również domieszki kolagenu wzbogacają składy popularnych białek.

Warto w tym miejscu wspomnieć, że wchłanialność kolagenu warunkowana jest przez odpowiednią podaż witaminy C, więc jest to składnik, o którym nie można zapominać lub ograniczać.

Do produkcji kolagenu wykorzystuje się bogate jego źródła: skóry, ścięgna, części kości zwierzęcych. Podstawowe typy to kolagen wołowy, wieprzowy, drobiowy oraz (wyjątkowy) kolagen rybi. Pozyskiwany z ryb (szczególnie z gatunków oceanicznych) posiada najmniejsze cząsteczki co poprawia jeszcze i tak już wysoką jego biodostępność.

Czy warto więc go suplementować? Z pewnością warto choć zależy to od kilku czynników, z których najważniejszy to zdrowy rozsądek. Na pewno warto również o nim pamiętać i mieć chociaż podstawowe wiadomości.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl