Kazeina
Filtry
Filtry
w kategorii: Kazeina
Wybrane
Cena
Marka
SMAK
Dostępność
Promocja
Kazeina jest najważniejszym białkiem mleka. Stanowi ona około ¾ ogólnej ilości białek mleka. Kazeina jest białkiem najbardziej przydatnym jako materiał budulcowy do syntezy hemoglobiny i białek osocza krwi. W mleku kazeina występuje głównie w postaci sferycznych, silnie porowatych skupisk, zwanych micelami. Micele kazeinowe charakteryzują się znacznymi rozmiarami (średnica od 25 do 300 nm), Duża cząsteczka to długi czas trawienia i wchłaniania, długotrwałe uwalnianie aminokwasów - dlatego kazeina jest białkiem szczególnie polecanym na noc. Micelarna kazeina zawiera prawie 50% aminokwasów egzogennych (EAA) ponad 20% aminokwasów rozgałęzionych (BCAA), 20% glutaminy, 3,5% argininy.